31 de desembre del 2013

Mas demana a Espanya que deixi votar el poble i que vegi Catalunya com un 'bon aliat'



BARCELONA.- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat el missatge institucional de Cap d'Any per demanar a l'Estat que deixi votar el poble català, que escolti la seva veu i que "no aixequi murs per silenciar-la". "Que deixi decidir a qui sent la necessitat de decidir", ha insistit. El cap de l'executiu català també s'ha dirigit a l'Estat per instar-lo a no veure Catalunya "com un adversari, ni molt menys com un enemic", i ha defensat que el país ha estat i pot ser en el futur un "bon aliat". Un aliat que, segons Mas, ha d'actuar des de la llibertat podent respondre la pregunta de la consulta que han pactat la majoria de partits catalans. A més, ha reivindicat que Catalunya s'ha guanyat el dret a decidir.

"Vull aprofitar aquest missatge de Cap d'Any per demanar a l'Estat que ens deixi votar. Que escolti la veu del poble català, i que no aixequi murs per silenciar-la. Que deixi decidir a qui sent la necessitat de decidir", ha manifestat el president en el tradicional discurs institucional.

Mas ha defensat que "tota nació té implícitament el dret a decidir el seu futur" però, a més, ha reivindicant que, en el cas català, Catalunya s'ha guanyat el dret a decidir per diversos motius. En primer lloc, perquè els catalans han sabut mantenir viva la seva identitat, la seva cultura , la seva llengua i el seu dret "en contra de normes i lleis injustes". En segon lloc, per la capacitat dels catalans d'acollir i integrar milions de persones vingudes d'altres territoris d'Espanya i de països estrangers. Com a tercer argument, ha defensat que el poble català s'ha guanyat el dret a decidir el seu futur sobretot perquè "ha volgut mantenir dempeus la seva voluntat d'autogovernar-se en contra de totes les circumstàncies històriques que ho volien impedir o limitar".

En aquest context, ha assegurat que el poble català prefereix governar-se que no pas ser governat en el marc d'una Europa "més unida, més forta i més federal". El president també s'ha dirigit a l'Estat per fer-li una altra petició: que no vegi Catalunya com un adversari ni un enemic, sinó com un "bon aliat". " Hem estat quan hem pogut, volem ser ara i podem ser en el futur un aliat, un bon aliat", ha assegurat. Però alhora ha avisat que la funció d'aliat s'ha de basar en la llibertat, és a dir, en poder respondre la pregunta que la majoria dels partits catalans han pactat per la consulta del 9 de novembre del 2014. "El 2014 serà, doncs, un any per recordar història, persones i arrels: però sobretot serà un any decidir futur i obrir horitzons", ha refermat.

Al llarg del discurs institucional, Mas s'ha referit al tercer centenari del final de la Guerra de Successió que es commemora el 2014 com la celebració d'un "miracle". "Un poble que tenia totes les de perdre no només segueix existint sinó que es planteja amb més força que mai guanyar una gran batalla democràtica i per mitjans totalment pacífics: la de decidir lliurement el seu futur com a país", ha argumentat.

En referència a l'acord de fa unes setmanes sobre la pregunta i data de la consulta, el president ha celebrat que Catalunya sigui capaç de "teixir grans consensos" malgrat ser un país "divers i plural". Tot i així, ha admès que no hi ha unanimitat respecte la consulta i que hi ha partits i ciutadans que ho veuen amb "preocupació, temor i fins i tot contrarietat". Davant d'aquesta situació, Mas ha defensat que "totes les posicions han de poder ser defensades amb respecte i amb bona convivència" i s'ha compromès a facilitar que així segui en allò que depengui d'ell.

Comença la remuntada de l'economia

Mas ha dedicat l'última part del discurs a la situació econòmica del país afirmant que "per primer cop comença la remuntada" després de sis anys de recessió econòmica que ha provocat "autèntics estralls". Tot i així, Mas ha avisat que "no es poden esperar curacions miraculoses" perquè "la ferida és molt fonda" però ha garantit que el Govern farà tot el que pugui per aprofitar "el canvi de tendència positiu" que s'albira.

El cap de l'executiu català ha receptat "temps, perseverança, talent i coratge" per superar la situació i per encara el futur amb "fonaments més sòlids". Segons el president, la crisi ha despullat moltes suposades veritats convertint-les en errors o directament en falsedats i ha confiat que "es trobi la manera d'esmenar els errors comesos i de transformar l'aprenentatge en fortaleses i èxits col·lectius". Uns èxits que, al parer de Mas, s'han d'oferir a totes aquelles persones que han sortit "més malparades de les injustícies" dels darrers anys.

Via ACN
Imatge Generalitat de Catalunya

L'arròs Segadors del Delta fa una aportació de 1.500 euros al Parc Natural del Delta de l'Ebre


DELTEBRE (Baix Ebre).- La Generalitat ha informat aquesta setmana que l'arròs Segadors del Delta ha aprotat 1.500 euros per al Parc Natural del Delta de l'Ebre. De fet, la Cooperativa Arrossaires del Delta i el Parc Natural del Delta de l’Ebre van iniciar, l’any 2010, una nova línia de col·laboració basada en aportació de l’1 % dels beneficis de la comercialització del nou paquet d’arròs “Segadors del Delta” a la conservació de l’espai. Així, aquest Nadal s'ha impartit un taller per als infants, amb l’arròs com a protagonista.

La Cooperativa d’Arrossaires del Delta de l’Ebre és titular de la marca d’arròs Segadors del Delta, entre d'altres marques com ara Nomen. Amb aquest producte es va decidir donar un pas endavant, adquirint un innovador compromís amb el Delta, la seua gent i l’entorn natural: destinar un 1 % dels beneficis de la comercialització d’aquest producte a actuacions concretes de protecció, de millora i de divulgació del Parc Natural.

“Segadors del Delta” es produeix en un 100 % a l’espai natural deltaic, fet que el dota d‘una gran autenticitat, identitat i qualitat, a més del valor afegit que això suposa per a la qualitat ambiental. També disposa del Segell de Qualitat Alimentària i de la Denominació d’Origen Protegida i Certificada per la Comunitat Europea, que garanteixen l’autenticitat d’aquest arròs.

La donació de l’1 % dels beneficis de “Segadors” ha representat per al Parc una aportació pròxima als 1.500 euros per part d’Arrossaires. Aquest import s’ha destinat a la realització d’un Taller Nadalenc que s'ha dut a terme al Saló Infantil de Deltebre, entre els dies 27 i 30 de desembre. Concretament, i amb el suport de l’Escola del Parc, s'ha realitzat una activitat lúdico-educativa amb els objectius de fomentar la creativitat, el reciclatge de materials, conèixer el procés de l’arròs des del camp a la taula, posar en valor la dieta mediterrània i despertar la curiositat per la gastronomia de l’arròs, entre altres.A tal efecte, els nens i nenes elaboraran un receptari amb els plats més coneguts de l’arròs (paella, arròs col i fesols, menjar blanc, arròs amb llet...).

La primera aportació de 1.000 euros, l'any 2011, es van destinar a la instal·lació de 80 caixes refugi per a ratapenades, construïdes amb fusta i a la confecció de 15 caixes d’argila, amb una finalitat d’experimentació científica. El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí ha destacat “el valor d’iniciatives com aquesta que ajuden a millorar l’entorn natural i a vertebrar el nostre territori, al mateix temps que ofereixen productes de proximitat i serveis diferenciats, associats als valors del Parc que potencien la imatge d’un producte natural i autèntic.”

30 de desembre del 2013

L'alberg del Mas de la Coixa a Móra la Nova aconsegueix duplicar les estades familiars


MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- L’alberg Mas de la Coixa, de Móra la Nova, tanca aquest 2013 amb un balanç positiu, després d’haver duplicat, respecte el 2012, les estades familiars. Així, enguany un total de 108 famílies, que representen 432 usuaris individuals, han fet estada al Mas de la Coixa a través del programa 'Vacances en Família' del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. Aquest increment s’explica, en gran part, pel fet que l’alberg de Móra la Nova ha ofert durant aquest 2013 el cent per cent de les 56 places de què disposa, mentre que l’any passat, el primer en adherir-se a aquest programa, només va posar a disposició dels usuaris el cinquanta per cent de les places. El programa 'Vacances en Família' estableix una doble convocatòria. La primera per als mesos de març, abril i maig, i la segona per als de setembre, octubre i novembre.

D’altra banda, el Mas de la Coixa ha participat un any més en el programa de colònies 'L’Estiu és teu!' de la Xarxa d’Albergs Nacionals de la Generalitat de Catalunya, de la qual hi forma part des del 2003. Dins d’aquest programa, un total de 217 xiquets i xiquetes provinents de tot Catalunya s’han allotjat al Mas de la Coixa durant els mesos de juny, juliol i agost, en tres torns de colònies: dos de bàsquet (20 dies), i un d’handbol (10 dies) i han pogut participar de les tradicions i festes populars de la comarca.

Com a novetat important d’enguany cal destacar la posada en marxa del programa escolar 'Una eina al servei de l’escola', coordinat per l’Agència Catalana de la Joventut. Dins d’aquest programa l’alberg del Mas de la Coixa ha ofert una estada de tres dies a les escoles per donar a conèixer la Ribera d’Ebre i les comarques veïnes. Així, es van organitzar visites didàctiques al museu de les Mines de Bellmunt, al Priorat; a la reserva natural de Sebes, a Flix; al centre d’interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova; al paratge de la Fontcalda, a Gandesa, i a diferents espais de la Batalla de l’Ebre com la serra de Pàndols o el Poble Vell de Corbera d’Ebre. La idea és repetir aquest programa el proper curs 2013-2014.

Imatge Xanascat


Tortosa habilita un servei especial de busos amb Jesús i Roquetes per a la nit i matinada de Cap d'Any


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa i l'empresa de transports Hife han anunciat aquest dilluns que habilitaran una línia especial de busos que, per primer cop, donarà servei durant la nit i matinada de Cap d'Any. L'objectiu, segons el consistori, és fomentar els desplaçaments en transport públic en una nit que habitualment té molt moviment de trànsit. El servei es prestarà al llarg de la línia L-1, amb una primera sortida a tres quarts d'una de la matinada des de la plaça del Bimil·lenari i amb una freqüència d'una hora fins a tres quarts de set de la matinada. El recorregut i les parades seran les habituals: Tortosa centre, Ferreries, Jesús, Roquetes i tornada per Ferreries, Tortosa centre i, novament, plaça del Bimil·lenari.

Imatge arxiu Marfanta.com

Tortosa estrena l'oficina central d'informació turística a l'Escorxador, amb una aposta per les noves tecnologies


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa posarà en funcionament, després de Reis, l'oficina de turisme central del municipi a les instal·lacions de l'antic escorxador, al barri de Remolins. En aquest complex, on també hi ha el Museu de Tortosa Històric i Arqueològic de les Terres de l'Ebre, el consistori ha optat per centralitzar l'atenció als visitants amb l'objectiu de consolidar la ciutat com a destinació turística. S'hi ha invertit 156.000 euros, finançats per l'Ajuntament i la Direcció General de Turisme a través del Pla de Foment Turístic de Tortosa, en el condicionament d'una sala per als treballadors, i una sala de reunions per atendre toruoperadors, i en l'adquisició i posada en marxa de tecnologia que doni un valor afegit al turista.

Així, a més d'un monitor 3D que projectarà campanyes promocionals de la ciutat, hi ha un monitor interactiu que informa dels recursos i serveis turístics del municipi, a través del qual es poden crear rutes que els usuaris poden descarregar al mòbil, i una aplicació que permet al visitant vestir-se del Renaixement, de manera virtual. Aquesta fotografia es transformarà en un codi QR que també es podrà compartir a través de les xarxes socials.

Aquesta oficina serà la única d'aquestes característiques a la ciutat, tot i que es mantindran els punts d'informació turística que hi ha al Centre d'Interpretació del Renaixement, als Jardins del Príncep, i també al Centre d'Acollida Turística (CAT).

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que aquest dilluns ha presentat les instal·lacions als mitjans de comunicació amb la directora dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació, Mercè Miralles, ha destacat l'aposta per les noves tecnologies d'aquesta oficina, així com la possibilitat de créixer en l'atenció turística "atenent touroperadors i empreses de serveis turístiques que vulguin incloure Tortosa i el territori en les seves agendes". Per Bel, infraestructures com aquestes "han de servir per continuar amb l'aposta estratègica que fem per aquest sector que ha de tenir un pes molt més superior del que té fins ara en l'economia local".

Tot el conjunt s'ha senyalitzat amb el tòtem i placa que estableix la Direcció General de Turisme i que distingeix els punts d'informació turística. En breu, l'Ajuntament completarà l'actuació amb un monitor exterior que podrà donar informació turística les 24 hores del dia. L'horari d'atenció al públic és de dimarts a dissabte de deu del matí a dos quarts de dues del migdia, i de dos quarts de quatre de la tarda a dos quarts de set del vespre. Els diumenges estarà oberta d'onze a dos quarts de dues del matí.

Via ACN (Anna Mayor)

Dos detinguts per 24 robatoris en vehicles aparcats a les platges de l'Ametlla de Mar, el Perelló i l'Ampolla


AMPOSTA (Montsià).- Els Mossos d'Esquadra han informat de la detenció, el passat 18 de desembre, d'un home i una dona de 47 i 28 anys respectivament, tots dos veïns d'Amposta, com a presumptes autors de 24 delictes de robatori amb força a l'interior de vehicles aparcats a les platges de l'Ametlla de Mar, el Perelló i l'Ampolla. Els fets van succeir al llarg d'aquests mesos d'estiu i en tots els casos, els lladres forçaven els panys o trencaven els vidres de les finestres i sostreien de l'interior efectes personals de valor. Segons han informat els Mossos d'Esquadra, una part dels efectes sostrets van ser recuperats en establiments de compravenda de joies i objectes de segona mà de les localitats de Sabadell i d'Amposta.

Durant l'escorcoll policial realitzat al domicili dels detinguts també es va localitzar altres joies i efectes personals procedents dels robatoris. Els agents dels Mossos d'Esquadra han iniciat gestions per contactar amb les víctimes, majoritàriament estrangeres, per tal d'efectuar el reconeixement i devolució dels objectes recuperats. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

De les dues persones detingudes, la dona va ser posada en llibertat un cop va declarar en seu policial i citada per comparèixer al jutjat, mentre que l'home va passar a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Tortosa, el qual va decretar la seua llibertat amb càrrecs.

El tram del corredor del Mediterrani entre Vandellòs, Vinaròs i Castelló podria perdre l'ample ibèric


BARCELONA.- La patronal catalana Foment del Treball ha manifestat aquest divendres la seua preocupació per la desaparició de l'anomenat ample ibèric en el concurs públic per construir els trams de via del Corredor del Mediterrani entre Vandellòs i Vinaròs, i entre Vinaròs i Castelló. Un "oblit" del que ja havia advertit fa uns mesos la Plataforma Trens Dignes a les Terres de l'Ebre. Finalment, segons l'organització empresarial, aquesta interrupció en l'ample de via ibèric tallarà les comunicacions ferroviàries entre Catalunya i Andalusia, però també entre Aragó i la Comunitat Valenciana, i obligarà el trànsit de mercaderies a utilitzar vies alternatives en aquests trams. D'aquesta manera, s'encariran els costos i s'eliminarà l'avantatge competitiu que suposa el Corredor del Mediterrani.

El govern espanyol tenia tres alternatives damunt de la taula. La primera era crear un traçat amb ample de via europeu paral·lel a l'actual traçat amb ample de via ibèric. La segona, construir una via d'ample europeu al costat de l'actual via ibèrica, tot compartint les infraestructures. Finalment, la tercera era desmuntar tot el traçat actual per a fer-ne un d'exclusivament europeu. Aquesta era la més cara i la que els empresaris valencians i catalans desaconsellaven, però finalment és la que ha triat el govern del Partit Popular.

Per això, a través d'un comunicat, Foment també expressa la seua "sorpresa" pel fet que ens aquests trams no s'aplicarà el tercer fil o tercer carril, que permet incorporar el nou ample de via internacional sense eliminar l'ample ibèric. La patronal catalana considera "gravíssima" aquesta situació, tot entenent que farà encara més difícil la competitivitat del ferrocarril de mercaderies en relació amb altres mitjans de transport.

"Com és conegut, el disseny de construcció del Corredor Mediterrani s'assenta en l'aprofitament de la xarxa d'ample ibèric existent, incorporant al llarg de la seva extensió l'anomenat tercer fil, que permet l'ús de material rodant tant d'ample ibèric com d'ample internacional o UIC. Però, com hem indicat, en els trams assenyalats es trenca amb aquest disseny. Cal recordar que l'anomenat tercer fil ja constituïa, donades les restriccions pressupostàries, l'opció més econòmica i introduïa restriccions, davant de la de nova construcció d'una via específica al llarg del Corredor", diu el comunicat de Foment del Treball.

"Per tot això, sorprèn que, donats aquests antecedents, no s'hagi corregit aquest greu error de disseny en la licitació publicada al BOE de 14 de novembre. És a dir, que no s'hagi introduït en aquest tram, com a la resta, el tercer carril, que permetria el pas de material rodant de tots dos amples. En la memòria del projecte, que hem llegit amb deteniment, s'insisteix que únicament s'estableix un únic ample, l'ample internacional, de manera que els tràfics que procedeixin del sud de Castelló o bé del nord de Tarragona i que provinguin de destinacions en què únicament hi ha l'ample ibèric (en aquest moment tots els trànsits ferroviaris a Espanya), no podran passar al llarg de la costa en mancar al Corredor Mediterrani aquest ample ibèric a l’esmentat tram Vandellòs-Castelló. Això suposa una nova i addicional ruptura de càrrega amb els seus corresponents costos associats", hi afegeix la mateixa nota.

"El projecte (i per tant el Ministeri de Foment) suggereix que alternativament es circuli per la línia de Sagunt a Terol, actualment en desús pels operadors ferroviaris al tractar-se d'una línia les condicions operatives la fan absolutament anticompetitiva en costos (és un tram sense electrificar que exigeix locomotores dièsel, rasants més pronunciades, limitacions de càrrega remolcable, etc.)", afirmen des de Foment del Treball.

"El mateix passa amb els tràfics Catalunya -Andalusia, que s’hauran de desviar per Madrid. O, encara pitjor, amb els tràfics que van destinats a punts del Corredor i que es veurien obligats a canviar d'ample: en ser impossible competir en aquestes condicions, aquests tràfics juntament amb els anteriorment citats desapareixeran immediatament, fent encara més petita la quota ferroviària, ja actualment ridícula.
En resum, es dificultarà encara més la competitivitat del ferrocarril de mercaderies respecte a altres mitjans de transport. En aquest sentit, el Corredor Mediterrani ha de la seva oportunitat estratègica en la seva capacitat per transportar mercaderies a costos realment competitius. Sorprèn que a la meitat del Corredor els seus tràfics interiors i ja existents s'hagin de veure afectats pel disseny escollit i per la ruptura de càrrega que imposa", conclou el comunicat de la patronal catalana.

Un tast del concert de Paco Ibáñez amb Montse Castellà a Tortosa, pels 75 anys de la Batalla de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- El cantautor Paco Ibáñez i la intèrpret ebrenca Montse Castellà van fer vibrar el teatre auditori Felip Pedrell de Tortosa aquest dissabte al vespre, amb motiu del concert per commemorar els 75 anys de la Batalla de l'Ebre. Un concert que va omplir l'auditori de la capital del Baix Ebre i que va acabar amb el desplegament d'una bandera tricolor republicana, mentre Ibáñez i el públic cantaven el mític tema 'A galopar' amb lletra de Rafael Alberti. De fet, diversos representants de la classe política de les Terres de l'Ebre van acudir al concert, del qual ja se'n pot gaudir un tast al canal de Montse Castellà a YouTube. En concret, els cantautors hi interpreten 'Avui l'he vista', d'Apel·les Mestres amb música de Xavier Ribalta.

29 de desembre del 2013

En llibertat amb càrrecs tres detinguts per tenir un punt de venda de droga en una casa d'Amposta


AMPOSTA (Montsià) .- Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local d'Amposta van desarticular el passat 18 de desembre un punt de venda de droga que s'havia establert en un domicili de la capital del Montsià. La notícia s'ha conegut aquest diumenge. Paral·lelament, es van detenir tres persones, dues dones de nacionalitat espanyola, de 23 i 32 anys, i un home de nacionalitat romanesa, de 22 anys, tots tres veïns d'Amposta. La investigació es va obrir fa dos mesos arran d'una informació que apuntava l'existència d'una casa al carrer Simpàtica d'Amposta, des d'on se subministraven les substàncies estupefaents. Els agents van constatar que es produïa un constant anar i venir de persones, les quals després de contactar amb els habitants del pis, marxaven ràpidament del lloc.

La investigació va concloure el passat dia 18 de desembre amb una entrada i perquisició a l'habitatge, on es van comissar 28 grams de cocaïna, 10 dels quals estaven disposats en 23 dosis preparades per la seua venda, diversos estris per la seua manipulació i 420 euros metàl·lic. Els agents van detenir les tres persones que habitaven el domicili, una d'elles amb diversos antecedents per fet similars, com a presumptes autores d'un delicte contra la salut pública.

Els tres detinguts van passar el dia 20 a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció de guàrdia número 1 d'Amposta, el qual va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Imatge Mosos d'Esquadra

28 de desembre del 2013

El pas de Napoleó per les cases de la catedral de Tortosa reobre el debat sobre l'enderrocament

TORTOSA (Baix Ebre).- L'edició nord-americana de la revista National Geographic dedicarà el número de gener la seua portada a explicar el cas de l'antiga façana fluvial de Tortosa, la qual descriu com una "meravella medieval" amenaçada per les polítiques de demolició. La prestigiosa revista internacional inclou, a més, un article dels investigadors francesos Pierre Hinault i Jackes Poulidor, que recentment han tret a la llum els suposats diaris secrets de Napoleó Bonaparte, en què el dictador descriu meravellat com era la façana fluvial de la Tortosa que pretenia conquerir durant el setge del 1810. Això suposaria, segons els mateixos estudiosos de la figura de Napoleó, que l'emperador de França va participar en el Setge de Tortosa, o com a mínim que coneixia la ciutat de l'Ebre i el seu important sistema defensiu. De fet, fins i tot asseguren que potser el mateix Napoleó va allotjar-se en alguna de les cases de davant de la catedral de Tortosa.

En qualsevol cas, els investigadors conclouen que des del punt de vista de la història de l’arquitectura, de l’urbanisme i de la microhistòria, l’enderrocament d’aquests edificis resulta improcedent. Aquest grup d’edificis, també conegut com les cases de la catedral, es troba en la mateixa illa i forma una unitat indissoluble amb el palau del Bisbe. De fet, forma part de la trama urbana principal de la Tortosa de la Baixa Edat Mitjana, com demostren clarament els documents històrics. A més, juntament amb el palau Episcopal i la casa de la Diputació del General, "representen l’únic sector conservat de l’antiga façana fluvial de la ciutat catalana de l’Ebre". Així, destaquen que representen "l’únic vestigi d’edificacions originàriament 'privades' d’aquesta façana fluvial d’una ciutat especialment marcada pel riu".

Els mateixos estudiosos remarquen que les cases de la catedral tenen un gran interès per a l’urbanisme històric i per a la història urbana de la ciutat. "El número 15 del carrer Croera és l’únic edifici conservat que presenta la tipologia històrica –clàssica– de casa fluvial tortosina, amb grans mènsules que volaven sobre el riu, aquesta construcció està catalogada amb la categoria BIPCC (Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català). Diverses d’aquestes cases apareixen clarament reflectides en la vista de ponent que el pintor flamenc Anton van den Wyngaerde va fer de Tortosa l’any 1563", conclouen.

De la mateixa manera, recorden que "la idea d’enderrocar les conegudes popularment amb el nom de “cases de la catedral” o “cases del riu” parteix, essencialment, de la postguerra i del franquisme, quan es va plantejar l’hipotètic projecte d’enderrocament, que va quedar plasmat finalment en el planejament urbanístic de l’any 1964 amb una motivació purament representativa i ornamental, idea que ja partia del segle XVIII".

"A banda del gran valor que aquest conjunt de construccions té per a la història urbana i per a la història de l’arquitectura, alguns d’aquests edificis presenten un altre valor històric afegit, i és que allotjaren oficials de l’exèrcit quan “els allotjaments eren una espècie d’impost personal que obligava a donar llit, foc, aigua, sal i vinagre als soldats allotjats a casa”. Ho certifica la inscripció amb la paraula “capitán” marcada a la llinda del número 15 del carrer Croera, inscripció que probablement data de la tercera guerra carlista. En aquest sentit, Hinault i Poulidor asseguren que potser el mateix Napoleó va allotjar-se en alguna de les cases de davant de la catedral de Tortosa.

"En conclusió, podem dir que el valor d’aquest conjunt d’edificacions és elevat i que està directament relacionat amb el seu paper en la trama dels barris històrics de Tortosa, i en la seva interacció amb el riu, amb el Palau del Bisbe i amb la façana principal de la catedral. Formant part del conjunt històric i artístic. A més, un d’aquests edificis, el del carrer Croera, 15 té un alt valor arquitectònic intrínsec, pel fet de representar l’únic exemplar conservat d’una tipologia que havia estat tradicional a la ciutat. Així que l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Catalunya desaconsella el seu enderrocament", escriuen a l'article.

Alícia Gamundi impulsa una candidatura de dones independents i d'esquerres a Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- La regidora republicana Alícia Gamundi està impulsant una nova candidatura d'independents per a les eleccions municipals del 2015. En aquest cas, es tractaria d'una llista formada íntegrament per dones d'esquerres i amb un fort caràcter tortosí. De fet, el símbol de la candidatura serà l'escut de l'Orde de l'Atxa, el títol honorífic concedit pel comte Ramon Berenguer IV a les dones defensores de Tortosa durant el setge de 1149, i que es transmetia a les seues descendents, sempre dones. La nova Orde de l'Atxa, per tant, seria la nova candidatura de dones independents i progressistes que optaria a les municipals del maig del 2015, amb l'objectiu d'aconseguir -amb Gamundi com a previsible cap de llista- la primera alcaldessa de la història bimil·lenària de Tortosa.

Alícia Gamundi, amb la insígnia de l'Orde de l'Atxa, aquest dijous a Tortosa. 
IMATGE: Quimo Panisello.
En les darreres eleccions municipals, Gamundi va ser la número 2 de la llista d'ERC, que va encapçalar l'actual portaveu republicà a l'Ajuntament, Josep Felip Monclús. Abans, Gamundi havia estat presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa i coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a les Terres de l'Ebre. D'altra banda, el seu tortosinisme està fora de dubte, ja que, per exemple, forma part de la Cort d'Honor de la Mare de Déu de la Cinta, una associació femenina amb més de 100 anys que fomenta la devoció per la patrona de la ciutat. A més, recentment ha publicat el conte 'La Mireia i la Marta a la ciutat d'Asotrot', amb il·lustracions de Manel Margalef. Gamundi és professora d'educacio primària, està casada i té dues filles. Prové d'una família compromesa amb la societat tortosina que li ha transmès "l'estimació per la terra". En la seua opinió, Tortosa necessa "deixar l'esperit crític i pessimista o victimista, i emprendre en postiu". Li falta, també, més participació en el teixit associaciatiu per impulsar accions que depenen de la matiexa societat tortosina", per projectar Tortosa com una veritable "cruïlla dels Països Catalans i capital de la vegueria de l'Ebre".

La idea de formar una candidatura només formada per dones havia estat comentada per la mateixa Gamundi, mesos enrere, en diverses trobades amb l'Associació de Dones Empresàries, Directives i Emprenedores de les Terres de l'Ebre (ADEDE). Aquesta, però, no seria la primera llista electoral d'aquest tipus en l'àmbit de les Terres de l'Ebre, ja que a les municipals del 2007 el PSC va aixoplugar una candidatura formada únicament per dones a la població de Rasquera. En qualsevol cas, si s'acaba confirmant la presentació de la llista electoral que evoca l'Orde de l'Atxa, caldrà veure com afecta això la candidatura d'ERC i també les llistes de la resta de forces d'esquerres o de progrés, com el PSC i ICV. També és una incògnita què passarà a partir d'aleshores amb l'Orde de l'Atxa, la distinció que actualment atorga l'Ajuntament de Tortosa a les pubilles i pubilletes que representen les diferents entitats de la ciutat en el marc de les festes de la Cinta.

Més de 500 persones en el concert infantil dels Xeic! a Rasquera per als seus fans més joves



RASQUERA (Ribera d'Ebre).- La banda riberenca Xeic! ha volgut tancar el seu any de més èxits i també la gira 'Batega 2013' amb un concert ben especial, davant de més de 500 persones. El centre cívic de Rasquera ha estat aquest dissabte, 28 de desembre, a partir de les 17.45 hores, l'escenari de l'anomenat 'Concert Xeiquets', una actuació atípica pensada per a un públic familiar, i especialment per als més menuts de la casa. De fet, les entrades fins als 14 anys han estat només a un euro, mentre que el públic major de 14 anys o els seus acompanyants han pogut gaudir del concert amb entrades a cinc euros.

"Sabem que hi ha molts XEIQUETS i XEIQUETES que canten i ballen les nostres cançons!", han afirmat des de la banda d'ska-rural. Durant el 2013, els Xeic! han fet més de 40 concerts arreu de Catalunya amb la gira 'Batega 2013' i han assolit més de 100.000 reproduccions del videoclip del tema 'Tornarem'. A més, van guanyar el Musiclip 2013 amb el vídeo d''El meu avi', i han aconseguit més de 17.000 amics a les xarxes socials. Finalment, també han estat el cinquè millor disc català de l'any TOTmusicat i finalistes als premis ARC com grup revelació del 2013.

Imatge Xeic! a Twitter


Horta de Sant Joan instal·la codis QR als principals indrets turístics del municipi


HORTA DE SANT JOAN (Terra Alta).- L'Ajuntament d'Horta de Sant Joan ha informat que s’han instal·lat vuit codis QR a diferents indrets del municipi, sis dels quals dins del nucli de la població: l'Oficina de Turisme, l'Ecomuseu dels Ports, el Centre Picasso, l'Església de Sant Joan Baptista, la Casa del Delme i l'Ajuntament. Els altres dos s'han instal·lat  al Convent de Sant Salvador i al Mas de Quiquet.

Per tirar endavant aquesta actuació es va sol·licitar un ajut econòmic a la Diputació de Tarragona, que ha atorgat una subvenció de 4.000 euros per poder realitzar aquest projecte. Aquesta acció ajudarà a promocionar al turisme del municipi i a la vegada permet oferir en tot moment al visitant que utilitzi aquest sistema una millor i més extensa informació sobre espais patrimonials i turístics d’Horta de Sant Joan.

27 de desembre del 2013

Un motorista mort a la carretera d'Ulldecona a Tortosa, quarta víctima mortal a l'Ebre en dues setmanes


TORTOSA (Baix Ebre).- Desembre negre a les carreteres de les Terres de l'Ebre. En dues setmanes, quatre persones han mort en quatre accidents mortals a la xarxa viària del territori. L'últim ha estat el motorista que ha mort aquest divendres en un accident de trànsit al quilòmetre vint de la carretera T-331, a Tortosa, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Es tracta d'un veí d'Amposta, de 45 anys. L'accident ha passat quan passaven vint minuts de les onze del matí, quan una moto i un turisme han xocat lateralment a la carretera que va d'Ulldecona a Tortosa. Com a conseqüència del sinistre, la víctima ha quedat atrapada sota el cotxe i ha hagut de ser excarcerat pels Bombers de la Generalitat. Fins al lloc, s'hi ha desplaçat cinc dotacions dels Mossos d'Esquadra, quatre de bombers i dues unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Aquesta és la quarta víctima mortal a les carreteres de les Terres de l'Ebre en dues setmanes. El 25 de desembre un altre veí del Montsià, de 41 anys i de nacionalitat marroquina, va morir en un xoc frontal entre dos turismes a l'Ampolla a la carretera N-340 a l'Ampolla. D'altra banda, el passat 19 de desembre, un veí de Bot va morir en una altra col·lisió frontal entre dos cotxes al pas de l'eix de l'Ebre per Xerta. La víctima era un home de 51 anys, que conduïa un dels vehicles implicats en el xoc. Finalment, la primera de les víctimes mortals va ser en l'accident del passat 13 de desembre a Ascó, també a la C-12. Era un veí de Riba-roja d'Ebre de 36 anys que va perdre la vida en un xoc frontal entre una furgoneta i un camió.

Imatge Generalitat de Catalunya

La PDE convoca la dotzena assemblea del moviment l'11 de gener, mentre espera l'aprovació del pla de conca



TORTOSA (Baix Ebre).- Més de 200 persones s'han aplegat aquest divendres a la tarda a la plaça del Carrilet de Tortosa, tot responent a la crida feta per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) davant la imminent aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Tot i que, finalment, el Consell de Ministres no l'ha inclòs a l'ordre del dia -malgrat que el ministre Arias Cañete ho havia anunciat aquest dijous-, la PDE ha decidit tirar pel dret. Així, finalment l'acte ha servit per convocar la dotzena assemblea general de la PDE pel proper dissabte 11 de gener a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa. L'objectiu és sotmetre a aprovació una nova etapa de mobilitzacions socials però, sobretot, jurídiques, per aturar l'aplicació del Pla Hidrològic de l'Ebre.

La Plataforma s'ha pres com un "insult" que el govern espanyol anunciés aquest dijous que el Pla Hidrològic de l'Ebre s'aprovaria aquest divendres i que, finalment, no s'hagi fet. És per això que, farta d'ajornaments i estratègies, han decidit tirar endavant amb el seu pla de treball i convocar la dotzena assemblea del moviment social per començar, de nou, la lluita. Una lluita que segons la PDE se centrarà en tres fronts: el jurídic a l'Estat espanyol, el jurídic a Europa, i el social a les Terres de l'Ebre i península ibèrica.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha volgut deixar clar que el Pla Hidrològic de l'Ebre és un "problema mediambiental" a nivell europeu, perquè incompleix "manifestament" quatre directives europees. "Això no serà un passeig militar com pensava Cañete fa deu anys, i és una greu irresponsabilitat tirar endavant aquest pla sabent els entrebancs que els suposarà i que una part de la població afectada continuarem denunciant-ho allà on calgui", ha assegurat.

En aquest sentit, Tomàs ha afegit que no renunciaran en recórrer el Pla a l'Audiència Nacional, més enllà d'acudir a la justícia europea. "Ho tenim preparat per fer-ho", ha alertat. Sobre les sancions que haurà de pagar el govern espanyol per no tenir aprovats els plans de conca, ja que la moratòria expira la setmana vinent, el portaveu de la Plataforma ha deixat clar que no volen que s'hagin de pagar multes sinó que es canviï la política de gestió de l'aigua. "Ells no han entès la diferència que hi ha entre les conques del Tajo i Segura, i la de l'Ebre, i és que a l'Ebre hi ha un Delta i una gent que defensa el seu espai territorial, perquè pensem que aquest pla es pot fer sense tant de mal", ha manifestat.

Sobre la lluita que ara s'iniciï i la manca de diàleg del govern espanyol del PP, Tomàs ha assegurat que els hi "fot un pito" la majoria absoluta del PP perquè hi ha una normativa internacional que s'ha de respectar i que s'està incomplint.

A la concentració d'aquesta tarda a Tortosa, on s'han aplegat unes 200 persones, hi havia activistes però també representants territorials de partits polítics. L'acte ha estat breu i auster on els portaveus han anunciat la convocatòria de l'assemblea, s'ha tornat a dibuixar amb sal el nus, símbol de la lluita antitransvasament, i s'ha acabat amb el tradicional crit de 'Lo riu és vida, no al transvasament'.

Via ACN (Anna Mayor)
Vídeo Lluís Comí (PDE)

25 de desembre del 2013

Mor un veí del Montsià en un xoc frontal entre turismes a l'N-340 a l'Ampolla

L'AMPOLLA (Baix Ebre).- Un veí del Montsià de 41 anys i de nacionalitat marroquina ha mort aquest dimecres en un xoc frontal entre dos turismes a l'Ampolla. Els fets han passat poc després de dos quarts de dotze del migdia al quilòmetre 1.095 de la carretera N-340.

Dues persones més han resultat ferides lleus que han estat traslladats a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. En un primer moment els serveis d'emergència han hagut de tallar la carretera en ambdós sentits de la marxa. Els Mossos d'Esquadra desviaven el trànsit per la carretera N-340a.

En l'accident han intervingut 5 patrulles de Mossos d'Esquadra, 3 dotacions dels Bombers de la Generalitat, i 3 ambulàncies i l'helicòpter medicalitzat del SEM.

Via ACN

24 de desembre del 2013

Desarticulen un punt de venda de droga en un domicili d'Amposta

AMPOSTA (Montsià).- Un operatiu conjunt dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local d'Amposta ha permès desarticular un punt de venda de droga en un domicili de la capital del Montsià. El passat mes d'octubre, es va iniciar una investigació policial per tal de contrastar algunes informacions que apuntaven a un continu degoteig de persones que entraven i sortien al poc temps d'un habitatge d'Amposta. La investigació va acabar el passat 18 de desembre amb l'entrada policial al domicili on es van detenir tres persones, un home i dos dones, veïnes d'Amposta, com a presumptes autores d'un delicte contra la salut pública en la seua modalitat de tràfic de drogues.

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local d'Amposta van establir un operatiu de vigilància dels accessos al domicili des d'on van poder verificar que entrava i sortia gent de l'habitatge continuadament. A més, van escorcollar diverses persones després de la seva visita al domicili, a les quals se'ls va trobar droga al damunt. Les investigacions van acabar el passat 18 de desembre amb l'entrada policial a l'habitatge on es van comissar 28 grams de cocaïna, deu dels quals estaven disposats en 23 dosis preparades per la seva venda, diversos estris per a la seva manipulació, i 420 euros en metàl·lic. Els agents també van detenir les tres persones que habitaven el domicili, una d'elles amb diversos antecedents per fets similars. Els detinguts són dos dones de nacionalitat espanyola de 32 i 23 anys, i un home de nacionalitat romanesa de 22 anys, tots tres veïns d'Amposta. El jutjat d'instrucció de guàrdia d'Amposta va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Via ACN

La ciutadania de Tortosa encara recorre poc a la figura del Defensor

TORTOSA ( Baix Ebre ). - El Defensor de la Ciutadania de Tortosa, Joaquim Ricart, ha fet balanç de la seua activitat al capdavant del servei, durant els anys 2011 i 2012, amb un total de 43 queixes presentades pels ciutadans, 22 de les quals es van resoldre favorablement per al ciutadà. Durant el mateix període, el Defensor va atendre 42 consultes. La major part de les queixes corresponen a l'àmbit de la Policia Local i fan referència al desacord de ciutadans davant la interposició de sancions. Més enllà de la temàtica, les xifres representen una caiguda important de l'activitat -superior al 50%- respecte el primer any d'exercici del Defensor de la Ciutadania, fet que ha originat una crida a la reflexió per part del propi Joaquim Ricart, compartida per l'alcalde i els diferents portaveus municipals.

Les dades s'han donat a conèixer en el decurs d'un Ple extraordinari.Ricart ha informat que l'any 2011 va atendre 22 queixes, amb resolució positiva de 10, i 18 consultes. L'any 2012, les queixes ateses van ser 21 -dotze resoltes positivament- i les consultes 24. L'any 2010, el primer del Defensor, va tractar 51 queixes i 36 consultes.

El Defensor considera que el descens de la seua activitat pot ser atribuïble a múltiples causes, però va destacar l'encara falta de coneixement d'aquest servei per part de la ciutadania com la més important.
Els portaveus dels diferents grups municipals han donat per bona la tesi de Ricart i han coincidit a demanar una major promoció entre la societat de l'existència del Defensor de la Ciutadania i les seues funcions. També han reconegut la seua tasca mediadora i la seua contribució a la resolució de problemes entre administració i ciutadans.

De la seua banda, l'alcalde Ferran Bel ha agraït el treball del Defensor durant aquests anys i ha recordat que la seva feina és del tot voluntària i que no està retribuïda. Bel ha volgut destacar els índexs de resolució de conflictes (57%) i s'ha sumat a la crida perquè els ciutadans coneguin i facin ús d'aquest servei.

L'Ajuntament de Tortosa va crear la figura del Defensor de la Ciutadania el 14 de juny de 2002, malgrat que no va ser fins 7 anys després, sent alcalde Ferran Bel, que es va nomenar per primera vegada per al càrrec Joaquim Ricart.

Imatge Ajuntament de Tortosa

23 de desembre del 2013

El Consell Comarcal del Baix Ebre aporta 3.000 euros a la Casa d'Acollida de Tortosa

TORTOSA ( Baix Ebre ).- El Consell Comarcal del Baix Ebre ha lliurat un xec de 3.000 euros a la Fundació Casa d'Acollida de Tortosa, per tal de donar suport a la tasca social d'ajuda a les persones més desafavorides que duu a terme diàriament. Durant aquest 2013, han passat per la casa d'acollida uns 927 transeünts, s'han servit 900 esmorzars, més de 800 sopars, més de 655 entrepans, i més de 1.900 bosses de menjar a famílies.

A més d'aquesta aportació extraordinària, el Consell Comarcal i la Casa d'Acollida han signat un conveni de col·laboració mitjançant el qual l'ens comarcal aporta 600 euros anuals a la fundació i el pagament d'una part de l'estança d'aquelles persones derivades a través dels serveis socials.

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, ha destacat la funció social que duu a terme la casa d'acollida de Tortosa "prestant un servei de primer ordre per a moltes persones necessitades", i ha assegurat que l'ens comarcal serà un "ferm col·laborador" de la fundació. En el lliurament del xec de 3.000 euros que s'ha fet aquest dilluns a les instal·lacions de la casa d'acollida, el president de la Fundació Casa d'Acollida, Lluís Lamote de Grignon, ha agraït l'ajuda econòmica del Consell i ha apuntat que sense aquest tipus d'ajudes "seria impossible continuar endavant amb el servei essencial que presta" l'equipament com és l'allotjament, el servei de dutxa, dinar o neteja de roba. 

L'acte també ha servit perquè la fundació i el consell comarcal signin el nou conveni de col·laboració a través del qual l'ens aporta anualment 600 euros -fins ara era de 500- i el pagament d'una part de l'estança d'aquelles persones derivades a través dels serveis socials que gestiona. El conveni, a més, deixa la porta oberta a incrementar, depenent de les possibilitats pressupostàries, la partida assignada a la fundació. Des de fa deu anys, el consell col·labora amb la casa d'acollida de Tortosa a través de convenis de col·laboració que ara s'han ampliat.

Via ACN

Pere Montserrat, nou gerent territorial de l'ICS al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre

TARRAGONA.- El Consell d'Administració de l'Institut Català de la Salut (ICS) ha nomenat Pere Àngel Montserrat Ollé nou gerent territorial al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Montserrat substitueix en el càrrec Julio Garcia Prieto que inicia un nou projecte professional. El nomenament es farà efectiu el proper 1 de gener.

El doctor Pere Montserrat ha dirigit, durant els darrers tres anys, l'Organització Catalana de Transplantaments (OCATT). Abans, havia estat director d'Estratègia i Organització del SEM, director general de Clíniques de Catalunya del Grup l'Aliança, director de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques, o director de projectes de l'Hospital Germans Trias i Pujol, entre altres.

D'altra banda, el Consell d'Administració de l'empresa pública Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GiPSS) va aprovar el passat divendres 20 de desembre sol·licitar al Govern de la Generalitat la compatibilitat del doctor Pere Montserrat per tal que també dugui, de forma única, la gerència de GIPSS, amb l'objectiu de potenciar les sinergies entre l'ICS i GiPSS, i reforçar el conveni de col·laboració entre proveïdors a la ciutat de Tarragona. El nomenament de Montserrat es produeix tan sols un mes després que Garcia Prieto hagués dimitit del seu càrrec com a gerent de GIPSS -l'ocupava des del mes de juny, i dedicar-se exclusivament a la gerència territorial de l'ICS, càrrec que ha ocupat des del juny del 2011.

Pere Montserrat (Barcelona, 1953) és llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB), diplomat en infermeria per la UNED, diplomat en gestió hospitalària per ESADE i diplomat en consultoria de gestió en el canvi i desenvolupament organitzacional per la UB. També ha cursat programes d'alta direcció d'empresa i entrenament directiu a IESE.L'estiu de 2011 va ser nomenat director de l'OCATT. Abans havia estat director d'Estratègia i Organització del Sistema d'Emergències Mèdiques (2009-2011); director general de Clíniques de Catalunya del Grup l'Aliança (2007-2009); director general adjunt de CARSA i GECESSA, societats del Grup l'Aliança (2006-2007); director territorial de Midat Mútua (2004-2006); director de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (2003-2004); director de projectes de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (1998-2003); director d'atenció primària de Badalona (1995-1998); i director del Servei Especial d'Urgència de Barcelona (1993-1995). Des de l'any 1972 i fins al 1993 va desenvolupar diferents tasques assistencials a l'ICS i a l'Hospital Sant Joan de Déu.

Via ACN
Imatge ICS

La Generalitat enllesteix el projecte executiu de la variant de l'eix de l'Ebre a Tortosa

TORTOSA (Baix Ebre).- La Generalitat ja té enllestit el projecte executiu de la variant de l'eix de l'Ebre, C-12, al seu pas per Tortosa. Així ho ha avançat aquest dilluns l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha assegurat que, per temes d'agenda, els detalls del projecte no es presentaran fins al mes de gener.

El projecte de la variant se sotmetrà a informació pública per si hi ha al·legacions i s'aprovarà definitivament durant el primer trimestre de l'any vinent. "Ho tindrem tot a punt per quan puguem tenir consignació pressupostària que haurà de ser en diferents anualitats perquè és una inversió important", ha assegurat l'alcalde. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, donarà a conèixer el projecte el mes vinent.

El mes de setembre del 2012 es va anunciar l'acord definitiu per la la variant de Tortosa de l'eix de l'Ebre, després d'anys de polèmiques sobre el seu traçat. Territori i Sostenibilitat va optar per desdoblar la carretera al seu pas per Tortosa, des de Vinallop fins a Jesús, i optar per un pas soterrat en el tram urbà que creua el barri de Ferreries. El pressupost de l'obra és d'uns 72 milions, i la Generalitat no ha volgut posar mai data d'inici d'obres, ja que dependrà de la disponibilitat de recursos econòmics. "L'objectiu era deixar l'obra a punt per licitar", ha recordat l'alcalde. 

Via ACN

22 de desembre del 2013

Móra d'Ebre dóna suport a la consulta amb una moció i aprova el pressupost per al 2014


MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- L'Ajuntament de Móra d'Ebre ha aprovat aquest dijous passat una declaració de suport a la consulta sobre el futur col·lectiu de Catalunya.  La moció es va aprovar amb 11 vots a favor (CiU, PSC i ERC) i un en contra (PP). La declaració mostra la "satisfacció" del consistori per l'acord entre la majoria de les forces polítiques al Parlament que "farà possible la celebració d'una consulta on el poble de Catalunya decidirà, de manera lliure i democràtica, el seu futur col·lectiu". També manifesta el "compromís" de l'Ajuntament morenc amb la Generalitat i amb el Parlament de Catalunya, per tal que aquesta consulta sigui realitat. Finalment, fa una crida a la ciutadania perquè "participi de manera activa, pacífica i en llibertat en aquest acte democràtic, decidint el seu destí". La moció va rebre el suport dels set regidors del grup de CiU, 3 del grup del PSC i de l'únic regidor d'ERC. L'únic regidor del PP -al govern amb CiU- va votar en contra de la declaració i va excussar l'absència al ple el regidor socialista José Domínguez.

En el mateix ple, Móra d'Ebre també va aprovar el pressupost de l'Ajuntament, l'Escola de Música i les empreses públiques, Móra d'Ebre Bus i Societat Esportiva Móra d'Ebre. El pressupost global ascendeix a 6.892.093 euros. En el capítol d'inversions, destaquen els gairebé 460.000 euros que es destinen a l'arranjament de carrers del centre del nucli urbà, entre els quals els carrers del Doctor Peris i de Bonaire. També s'efectuaran inversions de gairebé 400.000 euros en equipaments esportius, com ara el cobriment de la pista poliesportiva o l'actualització de les piscines municipals. Quant a l'obra dels talussos del Castell, es preveu invertir una quantitat pròxima als 900.000 euros.

En aquest sentit, l'alcalde, el convergent Joan Piñol, va anunciar que té "confirmació oral" que les aportacions de la Generalitat per garantir l'obra dels talussos del Castell es podran concretar, amb la qual cosa es podrà licitar el projecte d'una de les obres més urgents per a l'equip de govern municipal durant el 2014. Piñol va avançar també que d'aquí a final d'any s'ha de concretar o descartar definitivament la contrucció d'un pàrquing i un equipament sociocultural al barranc de les Moreres, després de les darreres converses mantingudes amb l'adjudicatari del projecte. L'aporvació dels pressupost de Móra d'Ebre va ser per majoria absoluta de 8 vots a favor (CiU i PP) i 4 abstencions (PSC i ERC).

Imatge Ajuntament de Móra d'Ebre

El Pessebre Vivent de Jesús, també el 28 de desembre al Poble Espanyol de Barcelona


JESÚS (Baix Ebre).- El Pessebre Vivent de Jesús es podrà veure aquestes festes de Nadal, també, al Poble Espanyol de Barcelona. El recinte de Montjuïc aprofitarà el seu potencial arquitectònic i artesanal per acollir una mostra que durà quatre pobles d’arreu de Catalunya a representar el seu pessebre vivent. Els dies 21, 22, 28 de desembre i 4 de gener hi tindrà lloc una Mostra de Pessebres Vivents única al país, que compta amb la col∙laboració de l’Associació de Pessebres Vivents de Catalunya. Durant cada una d’aquestes dates, un poble de Catalunya oferirà el seu pessebre vivent, amb la participació d’adults, joves i nens: Linyola (Pla d’Urgell), Prats de Rei (Anoia), Jesús (Baix Ebre) i Sant Feliu del Racó (Vallès Occidental), respectivament.

El Pessebre Vivent de Jesús, que serà representat al Poble Espanyol el proper 28 de desembre, va nàixer l’any 1986 a mans de mossèn Vicent Mestre i la germana Carmen Gaya. Des del principi va ser un projecte ambiciós, però al 2001 va incorporar una novetat que el feia veritablement especial: era un pessebre parlat. I ho continua essent. Actualment, el pessebre representa una llarga llista d’escenes que inclou les típicament bíbliques (els Profetes, l’Anunciació, l’Adoració dels Pastors...), altres de populars (la cort del Rei Herodes, el mercat, les bugaderes...), les més catalanes (la casa de pagès, el pou, els porxos, la ferreria, la fusteria...) i les que formen part del folklore tortosí (les plegadores d’olives, les xafarderes tortosines, les filadores, la carbonera...). Any rera any, el pessebre de Jesús ha anat incorporant millores pel que fa a il·luminació, el vestuari o la música. A més, els membres d’aquest pessebre faran cagar el Tió al final de les seues representacions.

Les representacions teatralitzades de cadascun dels pessebres es faran al matí i a la tarda: entre les 12 i les 14, i entre les 16 i les 18 hores. Les places, carrers i carrerons del Poble Espanyol es convertiran, durant les dates indicades, en un veritable pessebre que tot el públic de Barcelona i Catalunya podrà viure de primera mà. Agrupacions ja consolidades oferiran a petits i grans l’oportunitat de gaudir d’un entranyable espectacle única Barcelona: les escenes religioses i paganes més populars del pessebre, amb actors i actrius de carn i ossos que encarnaran personatges bíblics i antics artesans, de vegades utilitzant la paraula i la música com a recursos addicionals.


L'alcalde de la Ràpita, nou president de la Mancomunitat de la Taula del Sénia



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- L'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Joan Martin Masdeu, és el nou president de la Mancomunitat de la Taula del Sénia i president de la Fundació Rei Jaume I. Durant la seua primera compareixença com a president de la Mancomunitat, Masdéu ha volgut rectificar les seues paraules quan va dir que aquest ens distorsionava la feina del Consell Comarcal del Montsià. Així, ha felicitat la feina dels tècnics de la Mancomunitat tot reconeixent la tasca realitzada per trobar finançament cosa que s'ha traduït en inversions importants per al territori. Masdéu també ha dit que tot i les fronteres administratives dels territoris que formen part de la Taula del Sénia, existeix una unió de contingut històric i unes bones relacions veïnals.

D'altra banda, el nou president de la Mancomunitat ha aprofitat per fer balanç del 2013. Un any que, segons Masdéu, ha estat dolent per la reducció dràstica dels pressupostos i del personal. Per aquest motiu, ha demanat la implicació de les tres comunitats autònomes, Catalunya, Aragó i el País Valencià, en aquest projecte. Per la seua part, la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Maria Teresa Adell Pons, ha explicat els projectes de futur que l'ens pretén dur a terme durant el proper 2014. Entre molts projectes, es pretén incidir en polítiques d'ocupació per als joves d'entre 18 i 30 anys amb alguna formació professional o amb el títol de batxillerat. Per últim, també es continuarà amb el projecte Olivat gràcies a la col·laboració del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Un pla que vol promocionar l'oli de les Terres del Sénia.

Via Canal 21 Ebre

El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova un pressupost de 9,7 milions per al 2014



TORTOSA (Baix Ebre).- El Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat aquest divendres, per unanimitat, el pressupost per a l'exercici del 2014. Un pressupost que ascendeix a 9,7 milions d'euros, amb un augment d'un 6,26% en comparació amb els comptes anteriors, i que aglutina el seu esforç amb les polítiques socials i la dinamització econòmica. En concret, les polítiques socials s'emporten 4'5 milions d'euros del pressupost, gairebé un 50% del total, mentre que a la dinamització econòmica es destina gairebé 1'3 milions d'euros, un 13% del pressupost. L'àrea de Territori i Sostenibilitat disposa també d'un relleu específic ja que representa un 29% del pressupost de l'ens comarcal. Els pressupostos del proper exercici també contemplen la reducció de l'endeutament de la corporació. En aquest cas, es realitzarà una amortització de 143.000 euros que permetrà mantenir el control de l'endeutament. Actualment aquesta ràtio se situa al voltant del 26%, quan l'òptim legal establert és el 110%.

Via Canal 21 Ebre

Agricultura neteja i crea franges de protecció en 80 hectàrees forestals del Perelló i Rasquera



 RASQUERA (Ribera d'Ebre).- El departament d'Agricultura ha apostat per crear franges de protecció dels nuclis urbans i les vies de comunicació, netejar la densitat interna de vegetació les zones forestals, així com obrir i condicionar nous accessos a les zones boscoses dels termes municipals de Rasquera i el Perelló, arran l'incendi de maig del 2012. La Generalitat ha destinat 292.000 euros a l'execució d'aquests treballs, que es troben en la seua recta final i han afectat prop de 80 hectàrees.

En concret, s'han destinat 128.000 euros a la neteja de 52 hectàrees forestals per reduir la càrrega de combustible a la Roja de Blai i el barranc del Clot del Pastor, a Rasquera, i a la zona de Colladetes-Calobres del Perelló, tocant a la carretera TV-3022, on s'ha creat una franja de baixa densitat. També s'han destinat uns 53.000 euros a la creació de la franja de protecció perimetral del nucli urbà de Rasquera, d'unes 26 hectàrees, una de les principals demandes del consistori per garantir la seguretat dels veïns. L'altre gran pilar d'aquest paquet d'actuacions ha estat la creació de nous camins i la millora de vials existents per garantir l'arribada dels vehicles de bombers així com l'accés i distribució dels punts d'aigua.

Segons el Departament, s'han obert 8,8 quilòmetres de noves pistes per actuar en cas d'incendi i se n'han millorat 15,10 quilòmetres als dos termes municipals amb una inversió de 98.000 euros. El quadre es completa amb els poc més de 13.000 euros destinats pel control de combustibles mitjançant pastures, amb la neteja del Mas de Bernardo i obres de millora del Mas de les Calobres, al Perelló. Els ajuntaments de Rasquera i el Perelló han celebrat l'execució d'aquest pla de gestió. La qüestió, però, serà garantir la continuïtat d'aquest tipus d'actuacions davant un episodi de foc que s'ha constatat com a cíclic.

Via Canal 21 Ebre

La CHE passa a recaptar el 80% del cànon del minitransvasament i anuncia millores a les infraestructures del Delta


TORTOSA (Baix Ebre).- La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha anunciat que impulsarà noves actuacions per al condicionament d'infraestructures al delta de l'Ebre que permetran optimitzar la gestió i ús del recurs de l'aigua al tram final de l'Ebre. Aquestes accions es finançaran amb una part de l'increment d'ingressos que obtindrà la CHE pel nou repartiment que s'ha resolt sobre el cànon que abona el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) pel minitransvasament de l'Ebre, d'uns 10 milions d'euros anuals. Un cop s'ha complert el termini establert per a l'amortització del Pla d'Obres del Delta de l'Ebre (PODE), la CHE passa a recaptar un 80% del cànon i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) un 20%, a la inversa de com era fins ara.

El repartiment del cobrament del cànon, que s'apropa als 10 milions anuals, es distribueix entre la CHE i l'ACA en funció de les obres executades al PODE i la seva amortització. En el propi Pla es fixava el 31 de desembre del 2013 com a límit, en tot cas, per a l'amortització d'aquestes actuacions. Com ja s'han amortitzat les obres fetes tant per la CHE com per la Generalitat, s'ha aplicar el nou repartiment del cànon, com recull la Llei 18/1981 d'1 de juliol que regula el minitransvasament de l'Ebre a Tarragona.
Les actuacions estatals ja han estat acabades i per això l'organisme de conca, preveu, com recollia la pròpia Llei, destinar aquest increment dels ingressos a noves actuacions per millorar l'aprofitament dels recursos a la conca, principalment al Delta.

El PODE està directament relacionat amb el transvasament a Tarragona ja que la Llei prevei aquest pla amb l'objectiu d'optimitzar recursos i per tal que els cabals derivats fossin fruït de la recuperació de pèrdues d'aigua que patien les infraestructures dels canals del Delta. El finançament havia d'anar a càrrec de les administracions estatal i autonòmica i es considera en un 30% a fons perdut i en un 70% recuperable a través del cobrament del cànon.

Modificació de la concessió d'aigua del CAT

Actualment, el cànon suposa uns ingressos de 10 milions, però aquesta quantitat es reduirà ja que s'està tramitant una modificació de la concessió d'aigües de l'Ebre sol·licitada pel propi CAT i que busca adaptar-se a la realitat dels consums, ajustant l'explotació del sistema als usos actuals.

El cabal actual que regeix aquesta explotació del CAT és de 3,856 metres cúbics per segon, un cabal en continu i per a tots els dies de l'any, com es va fixa a l'ordre ministerial del 27 de desembre del 2002, basant-se en la documentació tècnica del moment davant la possible ampliació de l'àrea geogràfica del servei a la demarcació de Barcelona. Com aquesta ampliació es va derogar l'any 2005, amb el Pla Hidrològic Nacional (PHN), la quantitat fixada no s'ajusta a l'actual necessitat de consum.

La petició consisteix, per tant, en tornar a la situació anterior al 2002, quan l'explotació es basava en una demanda estacional, amb màxims cabals diferents segons els mesos de l'any. Així, el cabal proposat suposaria una reducció de 17 hectòmetres cúbics anuals sobre el transvasament actual de l'Ebre al Camp de Tarragona.

Via ACN
Imatge CAT

21 de desembre del 2013

Els roquetencs Alfred i Ignasi Blanch impulsen un llibre per recaptar fons per a la Lliga Contra el Càncer


ROQUETES (Baix Ebre).- Els germans Ignasi i Alfred Blanch, de Roquetes , han impulsat un projecte de micromecenatge per recaptar fons per a la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. A través de la plataforma Verkami, busquen finançament per poder editar el llibre 'Kito', que narra l'experiència d'Alfred Blanch envers el càncer, amb un relat infantil adreçat tant a un públic infantil com adult. Fins a la data, ja han recaptat més de 3.200 euros dels 4.000 que els fan falta. La publicació, editada per Sd Edicions, sortirà a la venda per Sant Jordi a un preu de 15 euros. Tota la recaptació i les aportacions obtingudes es donaran íntegrament a l'entitat per desig dels autors.

El projecte del llibre infantil 'Kito' neix de la voluntat dels germans Ignasi i Alfred Blanch de crear plegats un llibre il·lustrat sobre el càncer des d'una perspectiva intimista, tot fugint de dramatismes i d'actituds positives però superficials.

Aquesta necessitat sorgeix durant la baixa mèdica de l'Alfred per l'operació i posterior tractament contra un càncer, període durant el qual l'Ignasi acompanya el seu germà en tot moment. Tots dos, un com a malalt i l'altre com a familiar, viuen plegats l'experiència de la malaltia i van descobrint com paulatinament i de manera profunda els canvia la visió de les seves vides, ja superats els quaranta.

Tot i que 'Kito' és una obra escrita i dibuixada des de la vivència compartida del càncer, no es tracta d'una narració autobiogràfica. El protagonista del llibre és un nen d'onze anys apassionat pels gats que, davant les adversitats del dia a dia, busca aixopluc a Gatlàndia, el seu país imaginari on hi viuen gats feliços, però la seva vida i la de la seva família canvia sobtadament el dia que li diagnostiquen un càncer.

Les aportacions recollides a través de la plataforma de micromecenatge es destinaran a la impressió del llibre. L'edició serà realitzada per Sd Edicions, una petita editorial independent amb seu a Barcelona i amb un catàleg especialitzat en àlbum il·lustrat, assaig i cuina.

Per desig dels autors roquetencs, tots els beneficis de la venda del llibre seran donats íntegrament a la Lliga Contra el Càncer, Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre. Els autors i la Lliga Contra el Càncer com a beneficiària d'aquesta iniciativa han escollit Verkami per tal de poder realitzar aquest projecte basant-se en el 'crowfunding', una manera de participació d'aquelles persones que hi arriben a través de les xarxes social.

Per tal d'aconseguir el projecte es necessiten 4.008 euros dels quals a data d'avui se n'han recaptat 3.285. Aquelles aportacions que superin la xifra necessitada per a l'edició del llibre es destinaran íntegrament a la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre.

Via ACN

20 de desembre del 2013

Sabaté (PSC) alerta que amb el nou pla hidrològic serà difícil aliar-se amb Aragó en defensa de l’Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu adjunt de l’Entesa, el senador tortosí Joan Sabaté, ha advertit aquest divendres que serà molt difícil que les Terres de l’Ebre i el govern de Catalunya puguen establir un front comú amb Aragó en contra de nous projectes de transvasament. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Sabaté ha recordat que la imminent aprovació del pla hidrològic de la conca, sense el cabal ecològic suficient per al tram final del riu, respon als compromisos electorals del PP de portar aigua de l’Ebre fins a la Comunitat Valenciana i Múrcia. En aquest sentit, l’exalcalde de Tortosa ha assenyalat que, a diferència del Plan Hidrológico Nacional (PHN) del 2001, ara les Terres de l’Ebre no comptaran amb l’aliança del govern d’Aragó. Segons Sabaté, l’actual govern aragonès, també del Partit Popular, està a favor de la nova planificació hidrològica perquè l’Estat ha blindat primer els nous regadius, tot anteposant-los a les necessitats del Delta.

En la mateixa entrevista, Sabaté també ha manifestat la seua preocupació pels canvis legislatius que impulsa el govern del PP per permetre que les comunitats de regants i els altres usuaris del riu puguen comercialitzar els excedents de les seues concessions. El senador de l’Entesa ha remarcat que l’aigua és un bé públic, i que per tant les concessions haurien de ser per una finalitat determinada, i no per al “mercadeig de l’aigua”. En aquest sentit, Sabaté ha afegit que caldrà garantir el control públic i democràtic de l’aigua, i que cal evitar l’increment del nombre de concessions perquè a l’Ebre ja no hi ha prou aigua. Per tant, si els usuaris de l’Ebre no fan ús de les concessions, el que haurien de fer és retornar-la al riu.

Sabaté ha afegit que el cabal mínim de 80 metres cúbics per segon que vol imposar el govern de l’Estat serà “un desastre que afectarà el Delta molt negativament”. Finalment, el senador ha lamentat que el PP no haja acceptat les esmenes del PSC per incorporar al pressupost de l’Estat un segon pla d’industrialització per a les Terres de l’Ebre, les obres de l’autovia A7, el finançament per a l’Observatori de l’Ebre i la Mancomunitat de la Taula del Sénia, o les variants de Gandesa i Corbera d’Ebre. Tampoc la millora del pont de l’N-340 a Amposta, tot i que finalment Foment ha anunciat aquesta obra de millora.

Flix aprova per unanimitat una declaració a favor de la consulta per la independència


FLIX (Ribera d'Ebre).- El ple de l'Ajuntament de Flix ha aprovat aquest dimecres, 18 de desembre, una declaració institucional amb què tots els grups municipals han donat suport a la convocatòria de la consulta sobre la independència de Catalunya. Al ple, entre el públic, hi havia una representació de l'Assemblea Nacional Catalana de Flix. L'Ajuntament flixenc té un govern d'unitat format pel PSC, ERC i CiU.

Prèviament, el tercer tinent d'alcalde, el republicà Francesc Barbero, va fer la lectura íntegra del text de la declaració, que diu el següent: "Davant l’anunci de la convocatòria d’una consulta per tal de decidir si la nació catalana vol esdevenir un estat independent, aquest Ple, integrat per representants electes per la ciutadania de Flix, vol manifestar: Primer.- La seva satisfacció per l’acord entre la majoria de les forces polítiques al Parlament que farà possible la celebració d’una consulta on el poble de Catalunya decidirà, de manera lliure i democràtica, el seu futur col·lectiu. Segon.- El seu compromís amb la Generalitat i amb el Parlament de Catalunya, representants legítims del poble català, per tal que aquesta consulta sigui realitat. Tercer.- La seva crida a la ciutadania a que participi de manera activa, pacífica i en llibertat en aquest acte democràtic, decidint el seu destí."

Per la seua banda, l'alcalde de Flix, el socialista Marc Mur, va pronunciar unes paraules justificant el perquè de la inclusió d'aquest punt de l'ordre del dia, tot fent esment de les circumstàncies que han conduït a l'increment del suport a la independència a Catalunya, i que han comportat finalment la convocatòria de la consulta.

Durant el Ple també fou aprovat inicialment el pressupost general de l'Ajuntament de Flix per a l'exercici 2014, la plantilla orgànica i de les bases d'execució del pressupost.  El pressupost que inclou el propi de la institució i el de la societat mercantil, Flix, Gestió d’Iniciatives Econòmiques, SAM, suma una quantia de 4,8 milions d'euros. L'encarregat d'exposar-ne els detalls va ser el regidor d'Hisenda i primer tinent d'alcalde, Delfí Castellví. Un cop efectuada l'aprovació inicial, el pressupost ha de romandre en exposició pública durant un termini de 15 dies hàbils.

Imatge Ajuntament de Flix

19 de desembre del 2013

El caiac desmuntable d'una empresa tortosina guanya el premi Emprenedors del Baix Ebre



CAMARLES (Baix Ebre).- El Consell Comarcal del Baix Ebre ha lliurat aquest dimecres el VII Premi Emprenedors, en un acte celebrat a les instal·lacions del Viver d'Empreses Baix Ebre Innova de Camarles. El premi, que ha estat atorgat a l'empresa Cubycayak de Tortosa, té la finalitat de guardonar les millors iniciatives empresarials del 2013 que contribueixin al desenvolupament socioeconòmic del territori. En aquest cas, Cubycayak dissenya, produeix i comercialitza uns caiacs de lleure desmuntables i lleugers per posar a l'abast de tothom la pràctica esportiva de la navegació de forma senzilla i econòmica. El seu responsable, Jacint Subirats, ha rebut un xec de 600 euros, una tauleta electrònica i el lloguer gratuït d'un despatx del Viver d'Empreses Baix Ebre Innova durant tot un any.

Durant el transcurs de l'entrega de premis, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, va destacar la qualitat dels diferents projectes presentats en aquesta nova edició del premi. També el vicepresident de Dinamització Econòmica, Xavier Royo, va donar les gràcies als participants i els va animar a continuar treballant intensament amb el seu projecte empresarial.

Via Canal 21 Ebre

Paco Ibáñez, artista convidat en el concert de Tortosa pels 75 anys de la Batalla de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- El Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa  serà l'escenari, el proper 28 de desembre, d'un concert per commemorar el 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre. El cantautor Paco Ibañez és l'artista estrella convidat. A més, Ibañez comptarà amb l'acompanyament musical del saxofonista Gorka Benítez i el guitarrista Mario Mas. Per últim, la cantautora ebrenca Montse Castellà també col·laborarà amb Ibañez cantant cançons en català i en castellà.  El concert del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre compta  amb la col·laboració dels quatre consells comarcals de les Terres de l'Ebre, del Departament de Cultura i de la Diputació de Tarragona, entre d'altres. Les entrades es poden adquirir a través del Telentrada de Catalunya Caixa, a les llibreries de Viladrich de Tortosa i Serret de Vall-de-roures, com també al mateix Teatre Auditori Felip Pedrell.

Via Canal 21 Ebre

Amposta incrementa el pressupost en un milió d'euros per reactivar les inversions el 2014



AMPOSTA (Montsià).- L'equip de govern de CiU té previst aprovar dilluns que ve, amb motiu d'un ple ordinari, el pressupost de l'Ajuntament d'Amposta per al 2014, que ascendeix a 19'5 milions d'euros. Això és un milió d'euros més que el pressupost del 2013. En aquest sentit, tant l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, com la regidora d'Hisenda, Isabel Ferré, han assegurat aquest dijous que es tracta del "millor pressupost dels darrers tres anys".

La principal característica és l'equilibri entre despeses i ingressos, a diferència dels comptes de l'any 2013 que ja preveien d'entrada un superàvit de 700.000 euros. En el capítol d'ingressos, s'ha recordat que en les ordenances que es van aprovar al mes d'octubre no hi ha cap augment de la pressió fiscal als ciutadans.
Així mateix, Ferré ha remarcat que el pressupost es fonamenta en reforçar la despesa social augmentant partides com les de les subvencions a les entitats socials que donen ajuda a les persones necessitades. En una línia semblant i amb la finalitat de pal·liar els efectes de l'atur a la ciutat, es destinaran 100.000 euros en una partida específica per al foment de l'ocupació.  Ferré ha reiterat que és el millor pressupost dels darrers tres anys i també el més participatiu. En aquest sentit, ha dit que si l'oposició no els aprova és només per qüestions populistes.

Una altra vessant que es reforça és la conservació i manteniment de la via pública i la neteja dels carrers, i amb aquest objectiu, la regidora d'Hisenda, Isabel Ferré, ha avançat que hi haurà un augment del 64% per la conservació i d'un 66% en la neteja. En aquest sentit, Ferré ha explicat que s'externalitzarà el servei de neteja a les tardes i caps de setmana.

El capítol d'inversions per al 2014 ha augmentat en un 195% respecte l'any anterior. Ferré  ha explicat que es podrà subscriure un préstec de més d'un milió d'euros que s'invertirà en obra pública, la major part de la qual es dedicarà a les obres d'urbanització del carrer Major i la plaça de la Vila, que tenen un pressupost de 400.000 euros, la del carrer Terol i de l'aparcament públic que hi ha a la zona, o el darrer tram del Passeig Canal. Una altra inversió important és la de l'edifici de l'Oficina de Turisme i Centre d'Interpretació del Delta, que tal com va anunciar l'equip de govern s'ubicarà a l'edifici de l'antic escorxador. Aquesta inversió està al voltant dels 500.000 euros.

Via Canal 21 Ebre

Càritas de Tortosa comença el repartiment dels lots de Nadal entre els més necessitats



TORTOSA (Baix Ebre).- Càritas Interparroquial de Tortosa ha començat aquest dijous a repartir els anomenats "lots de Nadal" entre totes aquelles persones del municipi que més ho necessiten. Es tracta d'uns basquets d'aliments que inclouen aliments bàsics i també pollastre, així com torrons i sidra. Un dels voluntaris de Càritas, Alejandro Anguera, ha explicat que en només quatre anys han passat d'atendre unes 100 persones cada mes, a les més de 600 persones que ara van a la seu de l'entitat per buscar aliments.

En aquest sentit, Anguera ha mostrat la seva satisfacció per la solidaritat mostrada per la gent de Tortosa, tot destacant que el darrer gran recapte d'aliments va ser tot un èxit, cosa que els ha permès poder incloure una gran varietat de productes en els bàsquets que s'estan repartint. Per la seua part, el també voluntari Francesc Ferré, ha volgut posar de relleu la tasca tan necessària que realitzen entitats com Càritas, i ha animat la ciutadania a conèixer de prop el seu treball i col·laborar amb allò que puguin. El repartiment d'aliments continuarà aquest divendres 20 de desembre.

Via Canal 21 Ebre

Una apagada deixa sense llum 710 habitatges de la Fatarella i una part de l'enllumenat de Flix



LA FATARELLA (Terra Alta).- 710 domicilis de la Fatarella, a la Terra Alta, s'han quedat sense llum des de poc després de les nou de la nit d'aquest dijous, segons ha informat Protecció Civil. El cos d'emergències també ha explicat que la falla afecta igualment l'enllumenat públic de Flix, a la Ribera d'Ebre. Tècnics de la companyia subministradora d'energia elèctrica, Endesa, han arribat a l'indret poc després, i des d'aleshores treballen al lloc dels fets per solucionar la situació. De moment es desconeixen les causes de l'apagada. Des d'Endesa s'ha informat que la previsió de restabliment de la normalitat del servei és d'una hora i mitja.

Via ACN
Imatge Marc Moreno a Panoramio

Nous plans ocupacionals al Consell Comarcal del Montsià, en col·laboració amb la Diputació i la Generalitat




AMPOSTA (Montsià).- El gerent del Consell Comarcal del Montsià, Daniel Rius, ha fet aquest dijous una valoració molt positiva del conveni de col·laboració amb la Diputació de Tarragona, que ha possibilitat la realització d’un pla d’ocupació destinat a la recuperació de cinc espais de pedra en sec als municipis de Freginals, Godall, la Galera, Masdenverge i Santa Bàrbara. Les obres s’han realitzat durant el segon semestre d’aquest any i han permès la contractació de cinc persones, durant sis mesos.

Segons Rius, aquest conveni per recuperar el patrimoni arquitectònic de la pedra seca tindrà continuïtat en els propers mesos amb actuacions en altres poblacions de la comarca, com ara Ulldecona, Alcanar, la Sénia i el Mas de Barberans. A banda, més endavant hi haurà actuacions de neteja a Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja, amb plans ocupacionals que permetran contractar més persones sense feina. Però al marge del conveni amb la Diputació de Tarragona, en els primers mesos del 2014 el Consell Comarcal del Montsià també gestionarà els plans d’ocupació de la Generalitat, cosa que els permetrà contractar una desena de persones que no estiguen rebent cap prestació d’atur.

Imatge Consell Comarcal del Montsià

Daniel Rius expressa el seu neguit per la reforma 'recentralitzadora' del món local que prepara el govern de l’Estat



AMPOSTA (Montsià).- El gerent del Consell Comarcal del Montsià, Daniel Rius, s’ha mostrat aquest dijous molt crític amb la nova llei de reforma del món local que impulsa el govern de l’Estat. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Rius ha defensat la necessitat de preservar l’autonomia municipal i de garantir la igualtat de condicions en els serveis que reben els ciutadans. Segons ha dit, la reforma del món local té una visió "recentralitzadora" que atempta clarament contra l’autogovern de Catalunya, amb competències pròpies per ordenar el seu territori. A més, l’exregidor d’Amposta i expresident del Consell Comarcal del Montsià ha afirmat que la reforma que prepara el govern del PP grinyola perquè no té en compte els serveis compartits de manera òptima pels municipis. De fet, Rius ha afirmat que la mancomunitat de serveis -a través de la figura dels consells comarcals- és una manera de preservar l’autonomia dels municipis.

 En la mateixa línia, i basant-se en criteris de proximitat als ciutadans, Rius considera que hi ha competències com les d’ensenyament, plans de joventut o dels servei socials que no podrien ser assumides per les diputacions provincials. En aquest sentit, ha volgut diferenciar la realitat de Catalunya i el que passa en altres llocs de l’Estat. En canvi, Rius ha avalat la reforma dels consells comarcals que preveu la nova llei de la Generalitat. En qualsevol cas, ha afegit que amb les diverses reformes també caldrà deixar ben clar el marc competencial i el finançament de municipis i consells. Finalment, Rius ha apuntat que la possible divisió de Catalunya en vegueries no hauria de suposar la desaparició o assimilació dels consells comarcals.

Tortosa instal·la una exposició sobre l'univers literari de Salvador Espriu a la plaça del mercat


TORTOSA (Baix Ebre).- Una exposició itinerant sobre Salvador Espriu ha arribat a Tortosa i s'hi estarà fins al proper 28 de desembre, en el marc dels actes de celebració del seu centenari. Està formada per catorze plafons temàtics, que s’inspiren en cadascuna de les lletres del seu nom per evocar tot l’univers literari de l’escriptor i poeta; uns plafons que han quedat instal·lats a la plaça Barcelona, al centre de la ciutat. “Espriu a l’àgora, una lectura visual de l’escriptor”, convida a passejar entremig d’aquesta singular exposició i a conèixer la seua prolífica obra literària i a comprendre la seua dimensió cívica. Sinera, Antígona, Rosselló-Pòrcel, Josep Pla, Raimon, Sepharad i la Universalitat són alguns dels ítems que, jugant amb el nom de l’autor, mostren els seus principals referents. Aquesta és una exposició produïda per “Reunió de papaia”, que compta amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Tortosa reposarà l'estructura de l'antic pou de la plaça de l'Àngel, datat entre els segles XIV i XV


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha aclarit aquest dimecres que tornarà a instal·lar l'estructura de l'antic pou de la plaça de l'Àngel, després que fa uns dies fos retirada a petició dels veïns a causa del seu deteriorament. Fonts municipals han explicat que l'estructura serà repintada i que el vidre serà reparat, abans de reposar-la en el mateix lloc que ocupava a la cèntrica plaça de l'Àngel. Precisament, el grup municipal del PSC havia difós aquest migdia un comunicat en què reclamava al govern municipal de CiU la reparació i restitució de l'estructura. Però, en realitat, des del govern de Tortosa asseguren que això és precisament el que ja estava previst.

Aquesta era una de les demandes de l'Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric, ja que l'estructura metàl·lica i de vidre estava força deteriorada i no volien haver de lamentar cap accident. Sobretot, tenint en compte que alguns xiquets pujaven damunt de l'estructura i que el vidre estava esquerdat a causa de diversos actes vandàlics. Pel seu aspecte, l'estructura era coneguda popularment com 'lo Submarino'.

L'any 2002, amb motiu de la conversió de zona de vianants del carrer Sant Blai, les obres van deixar al descobert un pou al mig de la plaça de l'Àngel, datat entre el segle XIV i XV. L’aleshores govern socialista de Joan Sabaté va decidir integrar el pou al nou mobiliari urbà de la plaça i adequar-lo, tot permetent dotar de més atractiu el centre comercial de la ciutat i afegint un element patrimonial i turístic més a Tortosa. Em aque sentit, els socialistes consideraven encertada la queixa dels veïns perquè l’estructura estava en molt mal estat i podia posar en perill la seguretat dels vianants. Però no estaven d'acord en què fos segellada. Segons el regidor Enric Roig, la ciutat hauria perdut "un dels seus elements arqueològics que contribueixen a posar en valor el patrimoni de Tortosa com un actiu important per al turisme, que vol ser un dels motors econòmics importants". Al mateix temps, Roig ha tornat a reclamar la creació d'un Consell de la Via Pública.

18 de desembre del 2013

El pressupost de la URV es redueix en un 3,3% per la disminució de les aportacions de la Generalitat


TARRAGONA.- El Consell de Govern de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha aprovat aquest dimecres un pressupost de 102,3 milions d'euros pel 2014, un 3,3% menys. La davallada es deu a la reducció de 2,23 milions -un 3%- de les transferències corrents de la Generalitat. Aquest mes de setembre ja es va produir una reducció en la subvenció compromesa per aquest any, la qual cosa ha suposat un ajust afegit de 606.000 euros. Els comptes pel 2014 contemplen reduccions a totes les partides, especialment i pel seu pes econòmic, en el capítol de personal. Això comportarà revisar la càrrega docent i afectarà a la plantilla de personal no estable. D'altra banda, la URV ha donat llum verda al nou Reglament de règim disciplinari.

Les universitats públiques catalanes han vist com la progressiva disminució de l'aportació de la Generalitat ha fet augmentar el pes econòmic dels ingressos corresponents a les taxes de matriculació en els seus comptes. Així, mentre al 2010 la proporció era del 14,08% provinent de taxes i el 86% de transferències, al 2014 es preveu d'un 28,2% per taxes i d'un 71,8% per transferències.

Igualment, la reducció de la subvenció pública farà que al 2014 la URV dediqui el 85% dels ingressos que sumen la transferència de la Generalitat i els ingressos per matrícula al capítol de personal. La tendència ha anat en augment també des del 2010, quan aleshores el capítol I s'emportava el 77,5% d'aquests ingressos.

Dins el capítol de personal, que equival a uns 70 milions d'euros pel 2014, s'ha assumit el creixement vegetatiu que comporta l'envelliment de la plantilla i s'ha establert l'objectiu de reduir la càrrega docent en el curs 2014-15 per generar un estalvi. En l'àmbit del PAS, entre altres partides, s'ha hagut d'eliminar la corresponent a substitucions i reforços, i tal com marca la llei, s'ha hagut de minorar les places per jubilacions.

En conjunt, el pressupost del 2014 s'ha reduït en tots els programes. Destaca el més d'un milió d'euros de disminució en el capítol de Despeses generals. Això suposarà continuar amb mesures d'estalvi de la despesa com ara el tancament de les dependències universitàries coincidint amb els períodes de vacances i de baixa activitat. Des del 2010, la URV ha hagut de realitzar un ajust de 12,5 milions.

Llum verda al nou Reglament de règim disciplinari

El Consell de Govern de la URV també ha aprovat aquest dimecres el nou Reglament de règim disciplinari, que fixa les faltes i les interpretacions que caldrà fer en el futur davant de possibles actes d'indisciplina. La universitat ha decidit actualitzar la normativa actual estatal, vigent des del 1954.

El nou reglament permetrà perseguir conductes com ara el plagi total o parcial de treballs, el dany de materials i el mobiliari de la institució o les trampes en els exàmens, entre d'altres. La normativa té en compte la incursió de les noves tecnologies o l'ús del telèfon mòbil, aspectes que evidentment no es contemplaven en un reglament que l'any que ve complirà 60 anys.

Via ACN

Disqus for Marfanta