8 d’agost del 2014

Tortosa recorda l'alcalde màrtir Josep Rodríguez amb una placa al parc del Grup El Temple, 75 anys després de l'afusellament



TORTOSA (Baix Ebre).- L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha descobert aquest divendres una placa commemorativa en record de Josep Rodríguez, qui va ser alcalde de la ciutat durant la Guerra Civil espanyola. El descobriment de la placa s’ha fet en el carrer que porta el nom de Rodríguez al barri Grup El Temple, just 75 anys després del seu afusellament a la presó Pilatos de Tarragona. Acabada la Guerra Civil, l’alcalde va tornar a Tortosa confiant en la promesa del règim de Franco que no hi hauria represàlies per als republicans que no tinguessin crims de sang. Però Rodríguez va ser detingut, sotmès a una Consell de Guerra, i condemnat a mort. El van afusellar el 8 d’agost del 1939 a l’edat de 42 anys, al costat de tres tortosins més: Jacint Arbona Fontcuberta, Joaquim Cid Subirats i Primitiu Sabaté Barjau. Durant l’acte d’aquest divendres, Bel ha glossat la figura de l’alcalde Rodríguez, de qui ha dit que va ser “una bona persona” que, en un dels moments més convulsos de la història de Tortosa, va servir tots els tortosins “sense mirar el color polític, la procedència ni les ideologies”.

Fins ara no hi havia cap placa ni distintiu en memòria de l'alcalde que va governar Tortosa després de l'esclat de la Guerra Civil i durant l'arribada massiva de refugiats, la riuada del 1937, els bombardejos feixistes, els nou mesos en què el front de guerra es va establir a banda i banda del riu, i, finalment, durant l'evacuació de l'Ajuntament cap al Perelló.


La placa commemorativa s’ha col·locat al parc de l’antic barri del 13 de Gener, just al costat del petit carrer que l’Ajuntament va dedicar a Josep Rodríguez, i que fins fa poc ni tan sols tenia el nom amb la placa del carrer. A l’acte, que ha estat senzill però solemne i emotiu, també han assistit els exalcaldes Marià Curto i Joan Sabaté, a més d’alguns familiars de l’alcalde afusellat pel franquisme, que han rebut una placa de l’Ajuntament en record de l’homenatge. Un dels seus néts, Josep Rodríguez, ha recordat que el seu pare ja va intentar sense èxit reivindicar la figura de l’alcalde màrtir de Tortosa, i ha agraït que aquest reconeixement haja pogut arribar 75 anys després. Rodríguez ha lamentat l’estigma social que ha perseguit les famílies dels represaliats per la dictadura com la seua, fins i tot arribada la democràcia.

D’altra banda, aquest dilluns el ple de l’Ajuntament va aprovar iniciar l’expedient per concedir a Josep Rodríguez, a títol pòstum, la medalla Pugna Pro Patria Dertosa, una distinció que mai s’havia atorgat fins ara, i que reconeix la seua dedicació a la ciutat de Tortosa i als seus conciutadans. A la tardor, una vegada instruït l’expedient, es farà un ple específic per a l’atorgament d’aquesta distinció. Una medalla que, 75 anys després, representa una gran satisfacció per a la família.




+Més informació:
-Primitiu Sabaté Barjau, l’altre tortosí afusellat fa 75 anys amb l'alcalde Josep Rodríguez 
-Tortosa concedirà a títol pòstum la Medalla Pugna Pro Patria Dertosa a l’alcalde màrtir Josep Rodríguez
Tortosa concedirà a títol pòstum la Medalla Pugna Pro Patria Dertosa a l’alcalde màrtir Josep Rodríguez - See more at: http://lamarfanta.blogspot.com.es/2014/08/tortosa-concedira-titol-postum-la.html#sthash.4dubtfJH.dpuf
-L'afusellament franquista de l'alcalde màrtir de Tortosa es podria acabar jutjant a l'Argentina 
-Tortosa s'oblida de Josep Rodríguez, l'alcalde màrtir

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta